Dikke dierenvrienden
Goede vrienden helpen elkaar door dik en dun. Wist je dat er ook dieren zijn die elkaar graag een helpende hand eh… poot toesteken? Sommige dingen gaan nu eenmaal beter met z’n tweeën.
Goede buur
Tussen de giftige tentakels van een anemoon is een clownsvis veilig van roofdieren. Dankzij zijn slijmlaagje heeft hij zelf geen last van het gif. Komt er toch een durfal aan de anemoon knabbelen? Dan jaagt de clownsvis hem woedend weg: “Blijf van mijn vriend af!”. Hij strooit bovendien gul zijn drollen in het rond. Smerig? Nee hoor, het is een heerlijk maaltje voor de anemoon. Allebei blij!
Samen jagen
Neushoornvogels zijn dol op sprinkhanen, maar niet op jagen. Bij dwergmangoesten is het precies andersom. Ze jagen graag maar knabbelen liever op een schorpioen of hagedis. Terwijl de roofdiertjes naar deze lekkere hapjes zoeken in het gras, hippen ook de sprinkhanen hoog op. Zo in de snavels van de wachtende neushoornvogels. Hap! Als dank houden de vogels de wacht en slaan alarm als er een vijand van de mangoesten aankomt. Handig hoor!
Ruilen
Mieren zijn gek op de honingdauw die luizen maken. Een hongerige mier tikt zachtjes met een poot op een luis. Die spuit dan wat van het zoete goedje uit. Smullen maar mier! In ruil voor het lekkers beschermen ze de bladluizen tegen roofdieren, zoals lieveheersbeestjes. Ze mogen zo nu en dan zelfs in het mierennest logeren. Daar zijn ze helemaal veilig!
Huisgenootjes
Sommige soorten pistoolgarnalen en grondels (vissen) delen samen hetzelfde holletje in de zanderige zeebodem. Een pistoolgarnaal kan geweldig goed holen graven, maar is bijna blind. Daarom is ‘ie maar wat blij met een als huisgenoot. De vis kan op de uitkijk staan, met zijn kop net buiten het holletje. Ligt er gevaar op de loer? Dan laat een grondel dit met een chemisch signaal weten. Ook schiet de vis zelf snel naar binnen. Wegwezen! De grondel is ook de eerste die weer voorzichtig buiten komt kijken of het gevaar geweken is. Handig, zo’n blindengeleide-vis.