5x de gekste vragen over slangen
Ben jij ook zo dol op slangen? Freek beantwoordt de gekste vragen over slangen. Zo vertelt hij je waarom het reptiel vervelt en hoe een slang drollen draait.
Wat gebeurt er met de tekeningen op een slangenhuid als het dier dikker wordt?
Pak je zwempak er maar eens bij. Wat gebeurt er als je de stof een beetje uit elkaar trekt? Juist! De tekening op je zwempak wordt groter. Zo werkt het ook met de tekeningen op het lijf van een slang. Zijn schubben liggen als dakpannen op zijn lijf. Die geven een beetje mee als er een dikke prooi doorheen moet. Handig toch?
Waarom vervelt een slang?
De huid van een slang groeit niet. Als een slang groter wordt, past hij daarom niet meer in zijn huid. De oplossing? Vervellen! Het buitenste laagje van het slangenvel laat los. Het reptiel kruipt in één keer uit zijn jasje. Sssuperhandig!
Hoe draait een slang drollen?
Een slang perst, net als een mens, een drol door een gat. Niet alleen kak, maar ook urine en eieren gaan via die opening naar buiten. Je vindt het gat bij het begin van zijn staart. De meeste slangen draaien om de paar dagen een hoop, maar sommige soorten kakken soms een jaar niet!
Waarom sissen slangen?
Een slang heeft ontzettend veel vijanden. Zo lusten grote vogels, wilde varkens, vossen en zelfs soortgenoten gerust een hapje van het reptiel. Een boze of bange slang sist daarom om roofdieren weg te jagen. Hij klinkt daardoor groter en gevaarlijker dan hij eigenlijk is. “Ssss, laat me met russst!”
Bijten slangen weleens op hun tong?
Slangen hebben een soort tunneltje tussen hun ondertanden waardoor ze hun tong veilig naar buiten kunnen steken. Maar ongelukjes gebeuren. Geen punt: als ze toch een keertje op hun eigen tong bijten, gaan ze meestal niet dood. Veel gifslangen kunnen tegen hun eigen gif. Ze hebben stofjes in hun bloed die het onschadelijk maakt.