Deze varanensoort leeft alleen op een paar eilandjes in Indonesië, zoals op het eiland Komodo. Vandaar zijn naam! Die eilandjes worden ook vaak ‘drakeneilanden’ genoemd, omdat de grote hagedissen wel iets weg hebben van draken. Vind je ook niet?
“Jak! Een komodovaraan kotst als hij bedreigd wordt.”
Deze varanensoort leeft alleen op een paar eilandjes in Indonesië, zoals op het eiland Komodo. Vandaar zijn naam! Die eilandjes worden ook vaak ‘drakeneilanden’ genoemd, omdat de grote hagedissen wel iets weg hebben van draken. Vind je ook niet?
Het slachtoffer van een komodovaraan gaat meestal niet meteen dood aan een beet. Hoe dat zit? De varaan is giftig. Wie gebeten wordt, krijgt gif binnen. En dat zorgt voor bloedingen. De grote tanden zorgen bovendien voor een gapende wond. De prooi verliest daardoor snel bloed, raakt verzwakt en sterft zelfs. Een komodovaraan hoeft dus nooit met zijn prooi te worstelen: zijn gif en mes-achtige tanden doen het zware werk!
Ziet een komodovaraan een verse geit, hertje of zelfs een waterbuffel? Dan stuift hij razendsnel op zijn slachtoffer af. Of hij overvalt zijn hapje vanuit een verstopplek, zoals hoog gras. “Verrassing!” Een prooi wordt in de enkels gebeten en probeert nog weg te hinkelen, maar de varaan wandelt rustig zijn neus achterna. “Snif, snif. Aah, daar is dat lekkere hapje!”
Een komodovaraan is niet vies van een dood dier. Zelfs als zo’n hapje ligt te rotten! De varaan ruikt de geur van het ehh… feestmaal al op kilometers afstand. Eigenlijk is een komodovaraan een beetje de vuilnisman van de natuur. Hij ruimt namelijk alle kliekjes op!
Nadat een prooi gevangen is, bijt een komodovaraan zich vast in het lichaam. Met zijn vlijmscherpe tanden scheurt hij de boel aan flarden. Zo wordt een slachtoffer met huid en haar opgegeten. Darmen schudt hij eerst nog even uit. Een komodovaraan laat namelijk alleen de inhoud van de darmen liggen. “Drollen? Bleh. Nee, dank je!”
Dat een volwassen komodovaraan niet van drollen houdt, komt jonge komodovaranen goed uit. De oudere reptielen hebben het soms op hen voorzien. Daarom rollen de jonkies vaak door de kak van andere dieren heen. “Haha! Laterrr, stinkerd!”
Een komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld. Toch is hij ondanks zijn logge lichaam best snel. Zo kan de varaan makkelijk een korte sprint maken. De snelheid van een komodovaraan? Wel 20 kilometer per uur. Dat is sneller dan een rennend mens. Wow!
Het bloederige slijm uit de bek van een komodovaraan ziet er vies uit. Dat gekwijl ontstaat doordat de tanden van de varaan in zijn eigen tandvlees snijden. Het ziet er smerig uit, maar dat bloed komt dus niet van zijn slachtoffers… maar van hemzelf!